Το μυστικό για έναν εύκολο και γρήγορο τοκετό

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε ότι ο τοκετός είναι από τις πιο επώδυνες εμπειρίες και πολλές από όσες έχουν γεννήσει μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Υπάρχει όμως και ένας απλός τρόπος αναλγησίας: ΜΗ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!
Ο μαιευτήρας Michel Odent ισχυρίζεται ότι το μυστικό ενός εύκολου τοκετού είναι να καταργηθεί κάθε είδους σκέψη.

Η πολλή σκέψη κατά τον τοκετό είναι από τους παράγοντες που εμποδίζουν το μωρό να γεννηθεί σχεδόν χωρίς καμία προσπάθεια. Η συνειδητή σκέψη καταστέλλει το πρωτόγονο ενστικτώδες σύστημα του εγκεφάλου που ενισχύει έναν γρήγορο και ανώδυνο τοκετό

Το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη σκέψη, ο νεοφλοιός μας χρησιμεύει στη λεκτική επικοινωνία, στην επιχειρηματολογία, στο να απαντάμε ερωτήσεις, στα μαθηματικά κλπ. Αυτού του είδους η σκέψη όμως καταστέλλει τη φυσική-πρωτόγονη ικανότητα της γυναίκας να γεννήσει.

.

.
don't think about birth
.

Στη συνέντευξή του στο New Scientist λέει: «Η γυναίκα κατά τον τοκετό πρέπει να προφυλάσσεται από κάθε είδους ερέθισμα του σκεπτόμενου εγκεφάλου της γιατί ο τοκετός ανήκει σε πρωτόγονες δομές του εγκεφάλου που  αναλαμβάνουν ενστικτώδεις λειτουργίες, -όπως η αμυγδαλή. Ο νεοφλοιός βεβαίως μας είναι απαραίτητος στην καθημερινότητα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις όπως κατά το σεξ και τον τοκετό πρέπει να σταματάμε τη σκέψη». Όταν μια γυναίκα που γεννάει καταργήσει τη σκέψη της – τη δραστηριότητα του νεοφλοιού, ενεργοποιείται το ‘αντανακλαστικό εκτίναξης εμβρύου’.
Πρόκειται για την περίπτωση που το μωρό γλιστράει χωρίς συνειδητή προσπάθεια από τη μητέρα μας λέει ο Michel Odent. Όταν το έμβρυο αναλαμβάνει δράση και η μητέρα απλά το αφήνει να γεννηθεί.

Οι γυναίκες κατά τον τοκετό πρέπει να προστατεύονται από τα εξωτερικά
ερεθίσματα!

Αν δεν επέμβει κανείς στον τοκετό θα υπάρξει μια σύντομη περίοδος έντονες συστολές, χωρίς καμία εκούσια προσπάθεια εξώθησης. Η γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, ‘χαμένη στο διάστημα’ και έτσι απλά έρχεται το μωρό. Αυτός είναι ένας εύκολος και γρήγορος τοκετός.

Ο Michel Odent συμπληρώνει ότι η παρουσία του πατέρα στο δωμάτιο τοκετού εμποδίζει τη γυναίκα να ‘παραδοθεί στη διαδικασία ‘ και ενεργοποιεί το ‘σκεπτόμενο’ μέρος του εγκεφάλου που εμποδίζει τον τοκετό. Η παρουσία του συντρόφου κατά τον τοκετό είναι ένα σχετικά σύγχρονο φαινόμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ισχυρίζεται συμπληρώνοντας ότι στο ζωικό βασίλειο τα θηλαστικά γεννούν μόνα τους μακριά από το ταίρι τους.

Ακόμα και το δωμάτιο τοκετού μπορεί να σταματήσει τη φυσική πορεία του τοκετού καθώς οι λάμπες του νοσοκομείου είναι ψυχρού φάσματος. Αυτό εμποδίζει τη μελατονίνη, την ‘ορμόνη του σκοταδιού’ η οποία παίζει  σημαντικό ρόλο στον τοκετό αφού δρα σε συνεργασία με την ωκυτοκίνη την “ορμόνη της αγκαλιάς‘ η οποία φέρνει τις συστολές.
Στατιστικές δείχνουν ότι ο τοκετός των γυναικών που γέννησαν το 2002-2008  είναι κατά μέσο όρο δυόμιση ώρες μακρύτερος από τις γυναίκες που γέννησαν το 1959-1966.

Tο 'αντανακλαστικό εκτίναξης εμβρύου' κατά το οποίο το μωρό γλιστράει εύκολα
ενώ η γυναίκα βρίσκεται σε «εκστατική κατάσταση»

Μήπως πάρα σκεφτόμαστε τον τοκετό μας? Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες του 1950 δεν περνούσαν ατέλειωτες ώρες στο ιντερνέτ ούτε γνώριζαν όλη την παθολογία της κύησης ώστε να ανησυχούν. Σίγουρα ο νεοφλοιός των γυναικών του 21ου αιώνα είναι σαφώς πιο δραστήριος με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου (αυτό της μνήμης, της λογικής και του ορθολογισμού) πιο ενεργοποιημένο από το δεξί (αυτό της διαίσθησης, της δημιουργικότητας, της μη λεκτικής επικοινωνίας). Στην εποχή της πληροφόρησης που ζούμε κατί τέτοιο είναι αναμενόμενο.
Μήπως γι’ αυτό το λόγο έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις τοκετού και οι καισαρικές τομές?

.

.

.

.

Φαίνεται πως είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε τον τοκετό σαν σωματική ενστικτώδη και όχι νοητική διαδικασία. Βεβαίως δεν είναι τόσο απλό να ησυχάσει ο σκεπτόμενος νους κατά τον τοκετό ιδιαίτερα αν δεν είναι μαθημένος. Ο διαλογισμός και η πρακτική της επίγνωσης μπορούν να βοηθήσουν αλλά μπορεί να μη ταιριάζουν σε όλους. Αντιθέτως το τραγούδι, ο χορός η ζωγραφική μπορούν να ηρεμήσουν τη νοητική διαδικασία και να εξασκήσουν το μυαλό ώστε να μπορεί να χαλαρώνει τη σκέψη και να αφήνεται στη διαδικασία. Τo μόνο σίγουρο είναι οτι δεν μπορείς να προγραμματίσεις τον τοκετό σου αλλά να τον βιώσεις. Αφέσου λοιπόν!

Πηγές και έμπνευση

Do we need midwives Michel Odent 2015, London, Pinter & Martin

The secret to a quick, painless childbirth? Just don’t think about it and ban your partner from the room, leading doctor claims Madlen Davies & Sophie Borland, Daily Mail, July 2015 Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3147111/The-secret-quick-painless-childbirth-Just-don-t-think-ban-partner-room-leading-doctor-claims.html#ixzz4wbEz1KAf 

 

Birth Engineering

Σύνδεση, χαλάρωση, ενημέρωση.
Ολιστική προετοιμασία για τον τοκετό και τη μητρότητα
info@birthengineering.com
6945194901

©2022 BirthEngineering.com