Επιτρέπεται η άσκηση στην εγκυμοσύνη?

Η άσκηση στην εγκυμοσύνη όχι μόνο επιτρέπεται. Θα έπρεπε να συνταγογραφείται! Αυτό έρχονται να μας που οι πολλαπλές έρευνες που μελετούν τα οφέλη άσκησης κατά την κύηση. Σε γενικές γραμμές βελτιώνει τη φυσική και ψυχολογική κατάσταση σου και μειώνει τις μικρο-ενοχλήσεις της κύησης όπως ισχιαλγία, καούρες, οιδήματα άκρων. Αυξάνει επίσης την ευεξία βελτιώνει την ποιότητα ζωής και προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό. 

 Αν είσαι έγκυος θα έχεις ίσως ανακαλύψει ότι το να μεγαλώνεις ένα μωρό μέσα σου έχει αρκετές προκλήσεις. Το σώμα σου αλλάζει συνεχώς. Ολόκληρος ο οργανισμός σου δοκιμάζεται. Οι ενοχλήσεις που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία σου. 

 Η ευεξία κατά την κύηση είναι εξαιρετικά σημαντική.Όσο καλύτερη είναι η φυσική κατάσταση του σώματος τόσο πιο ομαλή και αρμονική θα είναι η προσαρμογή στις αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη στο σώμα.

Είναι σημαντικό να αισθάνεσαι όμορφα κατά την κύηση για το μωρό σου. Όσο καλύτερα αισθάνεσαι το σώμα σου, τόσο καλύτερα νιώθεις διαμορφώνοντας ένα ευχάριστο ενδομήτριο περιβάλλον για το μωρό σου.

Μωρό ὑγιές ἐν σώματι ὑγιεῖ

 Ήξερες ότι η άσκηση σε προστατεύει από επιπλοκές της κύησης όπως η Υπέρταση/ Προεκλαμψία και ο Σακχαρώδης διαβήτης?

 Απ’ ότι φαίνεται έγκυες που γυμνάζονται έχουν 49% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης και 79% λιγότερες πιθανότητες για Υπέρταση Κύησης (Barakat et al, 2016). Σε προφυλάσσει από υπερβολική αύξηση βάρους κατά την κύηση και μειώνει τις πιθανότητες για μακροσωμικά μωρά (πολύυυυ μεγάλα μωρά) και κατ’ επέκταση την περιγεννητική νοσηρότητα. Επιπλέον οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού κατά 39% (Berghella and Saccone 2017).

Γερό σώμα γερό μωρό

Η άσκηση μειώνει το ποσοστό των ορμονών του στρες στο αίμα. Απελευθερώνει επίσης ορμόνες ευφορίας όπως ενδορφίνες και ντοπαμίνη. Τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την αιμάτωση των ζωτικών οργάνων και την οξυγόνωση του εμβρύου.

Η άσκηση είναι ένα εργαλείο που διαμορφώνει το ενδομήτριο περιβάλλον προς όφελος του εμβρύου. 

 

Άσκηση στην Εγκυμοσύνη

Άσκηση στην εγκυμοσύνη για πιο γρήγορο τοκετό?!

Και όμως ναι!
Κατ’ αρχήν η άσκηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες κολπικού τοκετού μειώνοντας τις πιθανότητες καισαρικής τομής    (Di Mascio et al, 2016). Επιπλέον μειώνει τη συνολική διάρκεια του 1ου σταδίου του τοκετού όπως μας λέει η ομάδα της Ghodsi (2012). Φαίνεται επίσης να μειώνει την επιθυμία για επισκληρίδιο αναισθησία, αυξάνοντας τις πιθανότητες για φυσικό τοκετό!

 Η φυσική γέννα είναι μια αρκετά απαιτητική  διαδικασία. Χρειάζεται αντοχή, δύναμη, καλή φυσική κατάσταση και επαφή με το σώμα. Η σωματική δραστηριότητα απομακρύνει από τη σκέψη και συνδέει με το «εδώ και τώρα» με αυτό που συμβαίνει στο σώμα. Αυτή η ποιότητα είναι πολύ σημαντική για την διευκόλυνση της γέννας. Ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται να αφήνεται, να ακούει και να εμπιστεύεται τις ικανότητες του σώματος

Χαρακτηριστικά άσκησης
Ασφαλής άσκηση

 Ο μύθος ότι η άσκηση μπορεί να βλάψει την εγκυμοσύνη κατακαλύπτεται παταγωδώς από τις τελευταίες μελέτες. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι:

Εμείς οι επαγγελματίες  υγείας δεν έχουμε κάποια άλλη παρέμβαση που να μπορούμε να προτείνουμε με τόσα πολλά οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό

 Το Birth Engineering προτείνει το χορό και τη γιόγκα εγκυμοσύνης για ευεξία χαρά και προετοιμασία του σώματος για τη γέννα . Βάλε τη μουσική που σου αρέσει και χόρεψε μόνη ή με το σύντροφό σου. Εναλλακτικά συνδέσου μαζί μας στα διαδικτυακά μαθήματα Birth Dance με την Ηλέκτρα!

Πηγές και έμπνευση

Εxercise in Pregnancy! Berghella, Vincenzo, and Gabriele Saccone.   American Journal of Obstetrics and Gynecology 216(4): 335–37 2017.

Exercise and Pregnancy: Duration of Labor Stages and Perinea Tear Rates Ghodsi, Zahra, Maryam Asltoghiri, and Mina Hajiloomohajerani..Procedia – Social and Behavioral Sciences 31(2011): 441–45. 2012

Exercise during Pregnancy in Normal-Weight Women and Risk of Preterm Birth: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials Di Mascio, Daniele et al. αjog.2016.06.014.

Women’s Exercise Beliefs and Behaviors during Their Pregnancy and Postpartum Symons Downs, Danielle, and Heather A. Hausenblas. .Journal of Midwifery and Women’s Health 49(2): 138–44 2004

 

Birth Engineering

Εργαλεία ευεξίας για εγκύους και εργαστήρια προετοιμασίας για τον τοκετό

info@birthengineering.com

τηλ: 6945194901

© 2022Birth Engineering.com