Ο φόβος της μακροσωμίας

Ο φόβος και ο τρόμος κάθε γυναίκας που περιμένει να γεννήσει αλλά και του γιατρού της είναι ένα μεγάλο (μακροσωμικό) μωρό. Να πούμε εδώ ότι μακροσωμικά (μεγάλα ) θεωρούνται τα έμβρυα > από 4000γρ ή > από την 90η  εκατοστιαία θέση.

‘Η στάμπα του “μεγάλου μωρού” ξεκινάει από την 36η-37η εβδομάδα όταν ο γιατρός σου φανερά προβληματισμένος μετράει το μωρό στον υπέρηχο.:

“Φαίνεται καλοθρεμένο” 

“Είναι μεγαλούτσικο μωράκι” 

“Δε θα το αφήσουμε μέχρι το τέλος….”

και άλλα παρόμοια σχόλια σπέρνουν, μάλλον εύλογα, μια αγωνία για το πως θα βγει αυτό το μωρό από εκεί κάτω! Έχεις την ανησυχία σου για το άγνωστο του τοκετού, τώρα έρχεται και η αμφιβολία για το αν θα χωρέσει το μωρό στη λεκάνη σου.

Η επόμενη σκέψη είναι ” ΟΜG!!! Πως θα βγει από ‘κει κάτω?”

Κάπως έτσι οδηγείσαι σε μια πρόωρη πρόκληση που αν είχε κάποια ελπίδα να πετύχει, με τη σκέψη ότι αυτό είναι ένα τεράστιο μωρό, χάνεται και αυτή!

Γιατί μας τρομάζει ένα μεγάλο μωρό?

 Γιατί σχετίζεται με τη δυστοκία ώμων, μια δυσάρεστη επιπλοκή με αυξημένη περιγεννητικής νοσηρότητα.

 Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια πρόωρη πρόκληση τοκετού μειώνει τα ποσοστά της δυστοκίας ώμων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν υψηλής ποιότητας στοιχεία για τη διαγνωστική αποτελεσματικότητα της εμβρυικής βιομετρίας (τον υπέρηχο με άλλα λόγια) στην πρόβλεψη της μακροσωμίας και της σχετιζόμενης με αυτή νοσηρότητας (Moraitis et al,2020)

 Σε μια πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση, ο Αλέξανδρος Μωραΐτης και η ομάδα ερευνητών του, έψαξαν 10.000 άρθρα και βρήκαν 41 έρευνες όπου έγινε υπερηχογράφημα βιομετρίας του εμβρύου σε  112.034 γυναίκες με κυήσεις  υψηλού και χαμηλού κινδύνου.

 Διαπίστωσαν ότι το εκτιμώμενο βάρος του εμβρύου (EFW) και η περιφέρεια της κοιλιάς (AC)  θα μπορούσαν να προβλέψουν την πλειοψηφία των μακροσωμικών μωρών κατά τη γέννηση. Όμως το εκτιμώμενο βάρος του εμβρύου μπορούσε να προβλέψει μόνο το 1/5 των περιπτώσεων δυστοκίας ώμων με χαμηλή διαγνωστική απόδοση. Δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για την ανάλυση άλλων δεικτών  νεογνικής νοσηρότητας.

if you can grow me you can birth me

Τι σημαίνουν όλα αυτά?

 Ότι κι αν βλέπουμε στον υπέρηχο του τελευταίου μήνα είναι καλό να ζυγίζουμε καλά τα δεδομένα αφού ο υπέρηχος

θα εντοπίζει περισσότερες κυήσεις με μακροσωμία. Όμως δεν έχει κλινικά σημαντική πρόβλεψη στη δυστοκία ώμων και καμία διαγνωστική πρόβλεψη στη νοσηρότητα των νεογνών

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια πρόωρη πρόκληση τοκετού μειώνει τα ποσοστά της δυστοκίας ώμων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν υψηλής ποιότητας στοιχεία για τη διαγνωστική αποτελεσματικότητα της εμβρυικής βιομετρίας (τον υπέρηχο με άλλα λόγια) στην πρόβλεψη της μακροσωμίας και της σχετιζόμενης με αυτή νοσηρότητας 

                                                                                                        Α. Μωραΐτης 

How big is too big_

  Είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε εμείς οι επαγγελματίες υγείας γιατί οι λέξεις είναι σκέψεις με συνοδά συναισθήματα που σωματοποιούνται. 

 Απαραίτητο είναι επίσης να παρέχεται ολοκληρωμένη πληροφόρηση στην έγκυο ώστε η απόφαση για οποιαδήποτε παρέμβαση να είναι αποτέλεσμα της ενημερωμένης συναίνεσης της.

 Ένα μεγάλο μωρό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να γεννηθεί. Ακόμα κι αν είναι έτσι όμως είναι προτιμότερο να ξεκινήσει ο τοκετός αυτόματα και να δοθεί η ευκαιρία στο μωρό να κάνει την προσπάθεια του. Κι ας μην τα καταφέρει να γεννηθεί φυσιολογικά. Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης και του τοκετού με τα σύγχρονα επιστημονικά μέσα παρέχει τη διαβεβαίωση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Ας αρχίσουμε να αποβάλλουμε τον αδικαιολόγητο φόβο και ας εμπιστευτούμε. Αν όχι την Φύση, τουλάχιστόν την Επιστήμη!

Πηγές και έμπνευση

Association Universal third-trimester ultrasonic screening using fetal macrosomia in the prediction of adverse outcome: A systematic review and meta-analysis of diagnostic test accuracy

El A. Moraitis, N.Shreeve, U.Sovio, P.Brocklehurst,  A. Heazell, J. G. Thornton S. C. Robson, A. Papageorghiou, G. Smith, PLoS Med 17(10) Oct 2020 

https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003190

 

Birth Engineering

Σύνδεση, χαλάρωση, ενημέρωση. Ολιστική προετοιμασία για τον τοκετό και τη μητρότητα info@birthengineering.com 6945194901

©2022 BirthEngineering.com