Τι γίνεται με το περίνεο στον τοκετό;

 Η ιδέα και μόνο της διάτασης της περιοχής του περινέου μοιάζει φρικιαστική. πως γίνεται να χωρέσει από εκεί κάτω ένα ολόκληρο μωρό; Κι όμως το εκεί κάτω, ο κόλπος και το περίνεο είναι ελαστικά και διατείνονται όσο χρειάζεται για να γεννηθεί το μωρό σου. 

 Υπάρχουν μάλιστα κάποιο τρόποι να μειώσεις στο ελάχιστο το τραυματισμό του περινέου. Ας ξεκινίσουμε όμως από την αρχή. 

Οι περισσότερες γυναίκες θα υποστούν κάποια μικρή ρήξη στο περίνεο τους κατά τη γέννηση. Το 50 % περίπου θα τραυματιστεί με μια μικρή ρήξη στο δέρμα ή/και στον κόλπο (1ου  και 2ου βαθμού). Περίπου στο 1% των φυσικών τοκετών θα εμφανιστεί μεγαλύτερη βλάβη που μπορεί να εκτείνεται μέχρι τον σφικτήρα του πρωκτού (3ου  και 4ου βαθμού ρήξη).

Οι επαγγελματίες υγείας θεωρούν τους εαυτούς τους «Προστάτες του Περινέου»  με κύριο μέλημά τους την αποφυγή του τραυματισμού του. Φυσικά η προσέγγισή που ακολουθείται για την προστασία του περινέου καθρεφτίζει την κουλτούρα της εποχής ότι τα γυναικεία σώματα είναι ανίκανα και οι παρεμβάσεις ελαττώνουν τις επιπλοκές.

Rachel Reed, 2019

περίνεο

Τι λέει η βιβλιογραφία

ΟΙ έρευνες που μελετούν το θέμα του περινέου να πούμε ότι στην πλειοψηφία τους αφορούν τοκετούς, που περιλαμβάνουν τις περισσότερες φορές παρεμβάσεις, που αυξάνουν τις πιθανότητες τραυματισμού όπως η χρήση ωκυτοκίνης και η καθοδηγούμενη εξώθηση

Παράγοντες κινδύνου για τραυματισμό του περινέου είναι

  • Μεγάλο μωρό
  • Πρώτος τοκετός
  • Μεγάλη αύξηση βάρους στην κύηση
  • Υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο
  • Εθνικότητα (λευκή ασιατική φυλή)
  • Μικρό περίνεο
  • Διατροφικές συνήθειες
  • Διαταραχές κολλαγόνου

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να προστατεύσεις το περίνεο σου

Μπορώ να προετοιμάσω το περίνεο;

 Κατ’ αρχήν, ας ξεκαθαρίσουμε ότι δε χρειάζεσαι καμία προετοιμασία. Η πρόταση και μόνο είναι λάθος γιατί αντικρούει την αλήθεια ότι το σώμα σου είναι φτιαγμένο για να γεννήσει χωρίς καμία παρέμβαση. Ωστόσο το μασάζ περινέου μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση ότι στο σώμα μου, ότι μπορεί να διαταθεί και να ανοίξει για να γεννήσει. Από την άλλη, οι περισσότερες γυναίκες δεν κάνουν καμία προετοιμασία και το περίνεο τους διατείνεται μια χαρά!

Το μασάζ περινέου λοιπόν,  δε μειώνει την πιθανότητα για ρήξη περινέου αλλά την πιθανότητα περινεοτομής όπως μας λένε ο Beckmann et al (2013).

 Το σταδιακό πέρασμα του μωρού από τον κόλπο επιτρέπει στους ιστούς να προσαρμοστούν και να τεντώσουν και αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο προστασία του περινέου 

 Στην προστασία του περινέου βοηθούν κάποιες στάσεις τοκετού όπως η εξώθηση στην πλάγια θέση και στα τέσσερα γιατί δεν γίνεται μεγάλη διάταση των ποδιών. Επιπλέον η πίεση της κεφαλής του μωρού είναι προς τα εμπρός και όχι προς το περίνεο.

 Θέσεις που τεντώνουν το περίνεο στα άκρα του, ώστε να μη μπορεί να ‘δώσει άλλο’ και πιέζουν με όλο το βάρος του μωρού το περίνεο είναι η ημικλινής, το βαθύ κάθισμα και η στάση λιθοτομίας (στη γυναικολογική καρέκλα. Αυτές είναι καλό να αποφεύγονται.

 Κάποιες γυναίκες βρίσκουν ανακουφιστική της ζεστή κομπρέσα στο περίνεο που διατείνεται. Κάποιες δε γουστάρουν καθόλου και το βρίσκουν παρεμβατικό. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση ( Aasheim et al, 2017) έδειξε ότι δεν αυξάνει την πιθανότητα για ακέραιο περίνεο ή αποφυγή συρραφής. Όμως μείωσε τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού  3ου -4 ου βαθμού

 Ο τοκετός στο νερό είναι ένας άλλος τρόπος να προστατευτεί το περίνεο με ζεστό νερό και επιπλέον καθιστά δύσκολη την πρόσβαση του περινέου από οποιονδήποτε άλλο εκτός από την ίδια τη γυναίκα. Τέλεια!

 Η τεχνική hands off δηλαδή “μην αγγίζετε το περίνεο”, δείχνει να προκαλεί λιγότερους τραυματισμούς και να μειώνει τις πιθανότητες για περινεοτομή (Petrocnik & Marshall, 2015). Αντίθετα η υποστήριξη περινέου φαίνεται να αυξάνει τον πόνο μετά τη γέννα και την μεταγεννητική αιμορραγία. Επιπλέον δε μειώνει τις πιθανότητες για ρήξη  και αυξάνει αυτές για περινεοτομή (Aasheim et al, 2017). 

 Το περίνεο με άλλα λόγια δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από ότι μας λέει η βιβλιογραφία. Απλά λίγη προσοχή στην αποφυγή τεχνικών που αυξάνουν την πιθανότητα για τραυματισμό του!

περίνεο-προστασία

Πηγές και έμπνευση

Hands-poised technique: The future technique for perineal management of second stage of labour? A modified systematic literature review  Petrocnik P, Marshall JE.  Midwifery. 2015;31(2):274-279.

Perineal techniques during the second stage of labour for reducing perineal trauma Aasheim V, Nilsen A, Reinar L, Lukasse M.  Cochrane Database of Systematic Reviews 2017, Issue 6

Antenatal perineal massage for reducing perineal trauma Beckmann  MM, Stock  OM.  Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 4

Perineal Protectors? Reed Rachel https://midwifethinking.com/2016/01/13/perineal-protectors/ blog post updated Sep 2019

 

Birth Engineering

Εργαλεία ευεξίας για εγκύους και εργαστήρια προετοιμασίας για τον τοκετό

info@birthengineering.com

τηλ: 6945194901

© 2022Birth Engineering.com