Λίγα λεπτά υπομονή!
Μια καθυστέρηση 5 λεπτών στην απολίνωση του ομφάλιου λώρου μετά τον τοκετό μπορεί να ωφελήσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του βρέφους, προτείνει μια μικρή μελέτη που χρηματοδοτείται από το National Health Institutes της Αμερικής. Η καθυστέρηση αυτή, η οποία είναι μια αλλαγή από την παραδοσιακή πρακτική της απολίνωσης και κοπής του ομφάλιου λώρου αμέσως μετά τη γέννηση, επιτρέπει στα πλούσια σε σίδηρο ερυθροκύτταρα να εξακολουθήσουν να ρέουν από τον πλακούντα στο κυκλοφορικό σύστημα του βρέφους.
Σε ηλικία 4 μηνών, οι εγκέφαλοι των βρεφών που υποβλήθηκαν σε καθυστερημένη κοπή ομφάλιου λώρου είχαν περισσότερη μυελίνη, μονωτικό υλικό του εγκεφάλου, συγκριτικά με εκείνα των οποίων οι ομφάλιοι λώροι κόπηκαν μέσα σε 20 δευτερόλεπτα. Η μυελίνη, η οποία επιταχύνει την επικοινωνία στον εγκέφαλο, παράγεται από εξαρτώμενα από το σίδηρο εγκεφαλικά κύτταρα.
.
.
.
.
.
Τι γινόταν μέχρι τώρα - και εξακολουθεί να γίνεται κατά κόρων!
Είναι πρακτική ρουτίνας, να κόβεται ο ομφάλιος λώρος αμέσως μετά την έξοδο του εμβρύου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η καθυστέρηση της απολίνωσης του λώρου έχει ως αποτέλεσμα μια αύξηση 20 έως 30 τοις εκατό στον όγκο αίματος του βρέφους. Οι ερευνητές ανησυχούσαν ότι αυτός ο επιπλέον όγκος αίματος μπορεί να θέσει τα βρέφη σε κίνδυνο υψηλών επιπέδων χολερυθρίνης (ίκτερος) – μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση που προκύπτει από τη διάσπαση επιπλέον αιμοκυττάρων.
Μια άλλη ανησυχία ήταν ότι η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια ερυθροκυττάρων, τα οποία ενδέχεται να επιβραδύνουν την κυκλοφορία του αίματος.
H καθυστερημένη απολίνωση μειώνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου στα νεογνά
Τι μας λένε οι πρόσφατες έρευνες?
Επόμενες μελέτες έχουν δείξει ωστόσο ότι η καθυστερημένη απολίνωση του εμφαλίου λώρου μπορεί να έχει οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου ανεπάρκειας σιδήρου και της καλύτερης ροής των ερυθρών αιμοσφαιρίων στα νεφρά και τον εγκέφαλο.
Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα βρέφη που είχαν τυχαίοποιηθεί σε καθυστέρηση 5 λεπτών στην απολίνωση του λώρου κατά τη γέννηση είχαν το 2ο 24ωρο της ζωής τους υψηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, αλλά δεν ήταν πιο πιθανό να έχουν υπερβολικά αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης ή ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σχέση με τα βρέφη των οποίων ο ομφάλιος λώρος κόπηκε αμέσως.
Στην τρέχουσα μελέτη που έβλεπε τον ίδιο πληθυσμό βρεφών, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος όγκος σιδήρου από τα υψηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων στα βρέφη που υποβάλλονται σε καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη συγκέντρωση μυελίνης στον εγκέφαλο.
H καθυστερημένη απολίνωση επηρεάζει θετικά τη δομή του εγκεφάλου του μωρού σου
Οι μαγνητικές τομογραφίας στον 4ο μήνα της ζωής έδειξαν ότι τα βρέφη που υποβλήθηκαν σε καθυστερημένη απολίνωση ομφαλίου είχαν υψηλότερα επίπεδα μυελίνης στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με κινητική, οπτική και αισθητηριακή λειτουργία και επεξεργασία.
Είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ορού φερριτίνης, μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, παρά μόνο στις δοκιμές των οπτικών, αδρών και λεπτοφυών κινητικών και των γλωσσικών δεξιοτήτων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά?
Εάν το μωρό παραμείνει συνδεδεμένο για 5 λεπτά αφού γεννηθεί και όσο είναι σε επαφή δερμα με δέρμα με τη μητέρα του μετριάζεται οι πιθανότητες χαμηλού σιδήρου και αναιμίας ενώ αυξάνεται η μυελίνη του εγκεφάλου.
Μια απλή μη επεμβατική τεχνική χαμηλού κόστους αποδεικνύεται ευεργετική για την υγεία του νεογέννητου.
Τι χρειάζεται να γίνει λοιπόν για να ξεκολλήσουμε από απαρχαιωμένες πρακτικές και να συμβαδίσουμε με την επιστήμη της εποχής μας? Ακόμα και στο πρόωρο ή το μωρό που γεννιέται με χαμηλό Apgar η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου συνεχίζει την οξυγόνωση του μωρού αφού γεννηθεί.
Φαίνεται η φύση έχει προβλέψει και για αυτά τα μωρά που μπορεί να δυσκολεύονται με την πρώτη τους αναπνοή!
Πόσο δύσκολο είναι να ακουμπήσουμε το μωρό πάνω στη μητέρα του μόλις γεννηθεί και να τους δώσουμε πέντε λεπτά?
Πηγές και έμπνευση
Effects of delayed cord clamping on 4-month ferritin levels, brain myelin content, and neurodevelopment: a randomized controlled trial. The Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2018.06.006
Science Update: Delayed cord clamping may benefit infant brain development, NIH-funded study finds National Institutes of Health
Birth Engineering
Ολιστική προετοιμασία για τον τοκετό και τη μητρότητα
info@birthengineering.com
6945194901
©2022 BirthEngineering.com
Περισσότερα